Roma, Italia- Part 2

Roma. amoR

             Pentru a incepe ziua 2 cu forte noi, va recomand sa luati micul dejun in stil italian (la colazione) care se rezuma la o cafea italieneasca si un cornetto. Cornetto este echivalentul croissant-ului frantuzesc. Italienilor le place sa serveasca cafeaua rapid in oras, in drumul lor spre serviciu. Poti sa te bucuri de acest „ritual” mergand la cea mai apropiata cafenea, si pentru ca esti in vacanta poti sa zabovesti putin mai mult spre deosebire de oamenii carora doresti sa le analizezi tabieturile. Italienii chiar au facut o arta din acest obicei, si copiii lor isi incep ziua astfel in drum spre scoala, doar ca in acest caz cafeaua este inlocuita de cappuccino (adesea numit cappuccio in Roma).

              Acum ca inviorarea s-a facut si bateriile sunt incarcate, propun ca aventura sa ta continue si sa cobori la statia Ottaviano, cea mai apropiata statie de metrou de Piazza San Pietro. Odata ajuns in Piata, pe la coloanele din partea dreapta poti ajunge in fata intrarii pentru persoane cu handicap care iti va facilita intrarea in Basilica San Pietro. Accesul este gratuit.

Basilica San Pietro

               Sfat: Asigura-te ca esti imbracat in haine decente si cu umerii acoperiti, pentru ca urmeaza sa intri intr-un loc sacru.

                Acum, lasa-te capturat de desenele si sculpturile faimoase, majoritatea ale lui Michelangelor dar si ale altor artisti faimosi, care impanzesc locatia. Fii atent sa nu ratezi statuia Sfantului Petru al carui picior este atins de milioanele de vizitatori. In centrul catedralei vei putea vedea Mausoleul care marcheaza locul in care se afla mormamntul Sfantului Petru, intemeietorului Crestinismului. Tot in basilica poti vedea alte numeroase morminte ale celor mai importanti Papi, printre care si cel al celui mai ibit dintre ei, Papa Ioan Paul al II-lea.

Mormantul Papei B.Innocentio XI

                     Este timpul sa parasesti interiorul si sa mergi sa analizezi toate marcarile din Piazza San Pietro. Te provoc sa gasesti centrul pietei! Eu l-am gasit si in fotografia de mai jos puteti intelege si la ce ma refer.

Centro Del Colonnato

                           Ziua abia a inceput si te poti indrepta acum spre iesirea din Piazza continundu-ti traseul spre Muzeul Vaticanului. Trebuie sa te pregatesti psihic sa stai la coada la intrare, dar iti garantez ca merita asteptarea. Persoanele cu dizabilitati au prioritate si pot merge in fata, direct la casa de bilete, in acest caz pretul biletului este gratuit, dar tot va trebui sa dati un act de identitate in baza caruia sa se emita un bilet special. In cazut celorlalte persoane pretul biletului este in jur de 18 Euro.

                            Accesul in muzeu se face cu usurinta. Pe langa trepte, muzeul beneficieaza de lift, rampa si scara rulanta.  

Intrarea in Muzeul Vaticanului
Rampa de acces in muzeul Vaticanului

                          Sunt convinsa ca deja te-ai intoxicat de atata istorie si arta, deci este momentul sa te rasfeti in cea mai apropiata pizzerie, inainte de a-ti continua drumul catre Castelul Sant’Angelo. 

                      Castelul este situat pe malul Tibrului, rau care traverseaza Roma in drumul sau catre Marea Tireniana. Castelul este recunoscut ca mormantul lui Hadrian, Imparatul din ordinul caruia s-a si construit, si a servit de-a lungul timpului ca si cale de evadare a Papilor in caz de asediu al Vaticanului, pentru ca Basilica Sfantul Petru este legata de castel printr-un pasaj secret, lung de cca. 800 m.

Castelul Sant’Angelo

Vizitarea celor mentionate mai sus, cu singuranta ti-a ocupat cea mai parte din zi, in cazul acesta iti recomand sa iti pierzi restul timpului hoinarind pe stradute, fara vreun scop anume si opreste-te din cand in cand la tarabele cu suveniruri.

           Ziua 3 este rezervata petrecerii timupului in aer liber. 

           Trebuie sa incepi ziua cu o vizita a cartierului Quirinale care detine cea mai frumoasa si faimoasa fantana arteziana din Roma, Fontana di Trevi, a caruit personaj principal este zeul roman Neptun.

Fontana di Trevi-2008

Este ziua dedicata fantanilor. Se spune ca trebuie sa arunci o moneda in apa fantanii si sa-ti pui o dorinta, iar acest lucru te va aduce inapoi in acelasi loc peste cativa ani. Asfel s-a intamplat si in ceea ce ma priveste,insa la ultima mea vizita din pacate Fantana era acoperita urmad sa fie restaurata. De data aceasta am reusit insa sa mi pun o dorinta in Piazza de Sapgna la fantana in forma de barca din centrul acesteia.

Frumoasa fantana din Piazza Spagna

                      In Piazza di Spagna poti sa te odihnesti pe treptele spaniole sau sa te delectezi intrand prin magazinele de lux care impanzesc zona. Pentru un view panoramic poti sa urci treptele in capatul caruia se afla Palazzo di Spagna. Din pacate acesul catre Palazzo di Spagna pentru persoanele cu dizabilitati este imposibil.

Din Piazza di Spagna, continua-ti drumul pe stradute catre Piazza del Popolo. Roma este plina de Piezze si de fantani arteziene. Toate au farmecul lor, toate sunt diferite si merita sa te opresti sa le admiri.

Piazza del popolo (Piata poporului) este un square destul de intins, unde poti hrani porumbeii. Se afla la nord de poarta Imparatului Aurelian,numita in antichitate Poarta Flaminia, si in prezent Porta del Popolo. Aici, inainte de dezvoltarea cailor ferate,era locul in care toti calatorii poposeau la Roma din lunga lor calatorie, si facea parte din cea mai importanta ruta spre nord. De aici isi si trage numele de Piazza Poporului. Pentru multe secole aici se obisnuia sa se organizeze executiile publice.

La nord-est in Piazza del Popolo, puteti sa vizitati micuta biserica catolica care i-a preluat numele- Basilica Santa Maria del Popolo, si ea construita tot din ordinul lui Aurelian. In biserica puteti admira opere importante ale lui Caravaggio si Raphael, iar mormintele unor importanti oameni ai Romei tin loc de podea.

Piazza del Popolo- Obelisc in centrul pietei si in spate Poarta lui Aurelian
Sculptura din Biserica Santa Maria del popolo

Acum te poti indrepta catre Palazzo Quirinale. Indiferent de sezonul in care ai decis sa vizitezi Roma, in drumul tau te poti opri la orice Gelaterie sa savurezi cea mai buna inghetata din cate ai incercat.

Gelato Italiano

Palazzo Quirinale este amplasat pe cea mai inalta dintre colinele Roma si are insemnatate istorica pentru italieni, deoarece acesta a gazduit de-a lungul timpului 30 de papi, 4 regi si 12 presedinti. Palatul a fost ales ca resedinta pana si de Napoleon inainte de infrangerea suferita in anul 1814. Datorita amplasamentului, traseul pana colo poate fi considerat destul de greoi, pentru ca pana in fata palatului mergi in panta si este destul de periculos daca te afli in scaun cu rotile. Trebuie sa te asiguri ca te insoteste cineva care sa te impinga in caz ca obosesti.

Din punctul meu de vedere, merita efortul pentru ca odata ajuns in fata Palatului ai parte de o priveliste deosebita. Esti relativ deasupra Romei iar Basilica Vaticanului este vedeta orizontului.

Intrarea cu scari a Palatului Quirinale
Palazzo Quirinale

Palazzo Quirinale- la orizont Basilica San Pietro din Vatican

Roma este orasul nemuritor. Ori de cate ori ma gandesc la acest oras mi se face pofta de calatorii si se naste dorinta de a-l vizita iar si iar si iar. Cu siguranta articolul de mai sus nu cuprinde tot ceea ce poti vedea, vizita si trai in Roma, dar sper ca experienta relatata sa va fie de ajutor si sa va dea idei pentru o noua calatorie. Roma antica ofera mult,chiar foarte mult celui ce doreste sa o viziteze, insa Roma contemporana mai are de dezvoltat infrastructura si de a imbunatati serviciile pe care le ofera vizitatorilor cu dizabilitati.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 8 = 14