Londra, Anglia – Part 1

Am calatorit pentru prima data la Londra in 2010, pe vremea cand eram studenta cu bursa de studiu Erasmus in Danemarca. Zborurile de pe aeroportul din Aarhus erau destul de ieftine la una din cele mai renumite companii de low cost, care in acea perioada nu efectua zboruri din Romania.

Ulterior am avut ocazia sa vad Londra de inca doua ori. Am avut ocazia sa aterizez pe 2 dintre cele 6 aeroporturi din Londra: Heathrow si Luton. Nu se pune problema ca persoana cu dizabilitati pe aceste aeroporturi sa intampini vreun fel de problema. Singurul lucru deranjant la intrarea in Anglia este seria de intrebari la care trebuie sa raspunzi la vama doar pentru ca esti din Romania.

Este un lucru foarte cunoscut faptul ca englezii conduc pe dreapta, de altfel stiam si eu de mult acest lucru in teorie, insa in autocarul care m-a luat de la aeroport totul mi se parea WOW. La fiecare giratoriu condusul mi se parea un spectacol, savuram fiecare curba, totul era pe dos. Si pietonii merg invers, de fiecare data cand tu ai tendinta sa mergi pe partea dreapta englezii din sensul opus vin pe aceeasi linie. Nu trebuie sa te ingrijorezi in sensul acesta pentru ca Londra este un oras cosmopolit, motiv pentru care englezii sunt obisnuiti cu un numar urias de turisti. Defapt cam 80 % din pietonii pe care-i vei intalni sunt defapt turisti, majoritatea indieni.

Mare atentie la traversat!!! Cand traversati trebuie sa va asigurati ca verificati ce masini vin mai intai din dreapta si apoi din stanga! Multe treceri de pietoni au fost inlocuite de primarie cu inscrisuri care roaga trecatorii sa se uite in dreapta.

Look Right!!! Trecerea semaforizata din centrala Victoria station

Autocarul ne-a lasat in centrul orasului, in statia Victoria station. Daca o vorba spune ca „toate drumurile duc la Roma”, englezii ar putea spune ca toate drumurile duc la Victoria Station. De aici ai legaturi catre toata tara: trenuri, autobuze, taxiuri, cabs, maxi taxi si metrou.

Victoria Station este cel mai bun punct din oras in care te poti afla. De aici, la dreapta, in 500 m ajungi in fata palatului Buckingham. Strazile din Londra sunt perfect adaptate pentru mersul cu scaunul rulant. La trecerile de pietoni bordura este inexistenta intocmai pentru a facilita traversarea persoanelor cu dizabilitati sau a mamicilor care isi duc copii in carut la plimbare.

In drumul spre palat veti trece pe langa „The Queen’s Gallery”, loc care adaposeste obiecte de arta cum ar fi tablouri pictate chiar de regina, obiecte rare de mobilier, obiecte de arta decorative si vaste colectii de fotografii. Langa galerie se gaseste un magazin de suveniruri, „gift shop”, handmade timbrate cu chipul reginei. Candva in locul galeriei se afla capela palatului regal care insa a fost bombardat in timpul celui de al II-lea razboi mondial.

The Queen’s Gallery

Iata-ma in fata palatului Buckingham, resedinta regala a reginei Elisabeta II, cautand-o atent cu privirea. Poate, poate o zaresc dand usor perdeaua si tragand cu ochiul la numarul urias de vizitatori ce au impanzit piata din fata.

Personal pot spune ca nu am fost impresionata de cladire. In afara de insemnatatea sa istorica si de simbolul pe care aceasta il reprezinta, stilul Victorian nu este chiar pe placul meu. Dupa cum anticipati, prima regina care a locuit in palat a fost „Bunica Europei”- Regina Victoria, pentru care s-a si construit un monument cu o mica fantana arteziana plasat in centrul pietei din fata palatului. Este recomandat sa faceti un efort si sa ajungeti in fata palatului in jurul ori 11:00 dimineata cand garzile reginei cu caciulile lor imense fac schimbul de tura. Acest ritual este un spectacol pe care chiar nu trebuie sa il ratati.

Toate obiectileve turistice importante le gasiti in zona Westminster City. De la palat, traversati Hyde Park pe aleea care a fost pavata cu placute in memoria Printesei Diana. Sa nu va mire cand prin parc in orice moment va puteti intalni cu jucausele veverite. Parcul este recunoscut pentru preietenoasele vietuitore.

Veverita in Hyde Park

Lasa-te purtat/a de drum, nu ai cum sa te ratacesti. In capatul strazii te asteapta Westminster Palace, si te poti ghida dupa faimosul ceas Big Ben, care se face remarcat de departe.

Palatul Parlamentului- Westminster Palace
Westminster Palace & Big Ben

Poti da o tura ca sa inconjori palatul, admirandu-i arhitectura deosebita. Palatul poate fi vizitat la interior de asemenea si este deschis publicului de Luni pana Sambata. Zona este superba si noaptea, si iti recomand sa revii aici pentru a vedea cladirile luminate. Langa Parlament poti vizita si Westminster abbey, biserica renumita pentru incoronarea capetelor regale ale monarhiei Angliei. Tot aici sunt ingropate un numar mare de personalitati atat monarhi cat si mai multe celebritati. In biserica exista si un colt dedicat poetilor Regatului. Tot aici a avut loc si casatoria Printului William cu Kate Middleton.

Westminster Abbey

In continuare te invit sa traversezi podul Westminster de peste Tamisa si sa te indrepti catre locul de distractii. Aici se face remarcat „Ochiul Londrei”- „The Eye”. Coada pentru a urca in roata este inimaginabil de lunga, dar daca ai suficient timp la dispozitie merita sa astepti. Din „ochi” panorama este superba, iar pasionatii de fotografie nu ar trebui sa o rateze. Pretul biletului este cam piperat – £26, insa exista pachete avantajoase daca doriti sa vizitati mai multe din punctele de atractie. Spre exemplu un bilet in care iti sunt incluse cele de mai jos, costa £59:

  • 1 zi (24 h) cu autobusul de tip Hop-In Hop- Off din care poti cobori si urca in oricare ori de cate ori doresti din statiile marcate pe ruta cu obiectivele pe langa care circula. Autobuzele circula destul de des, si intr-o zi poti acoperi majoritatea punctelor de interes.
  • Intrare la the Dungeon- escape room
  • Bilet de intrare la Madame Tussaud

Pretul este rezonabil. Dar te sfatuiesc sa intrebi si de alte oferte. Sunt foarte multe si pot include si plimbari cu vaporasul pe Tamisa. Persoanele cu dizabilitati pot beneficia de reducere de 50% din pretul biletelor si au prioritate la oricare obiectiv, inclusiv London Eye. Accesul in capsula este posibil si cu scaunul rulant.

Tot in zona mai poti vedea si acvariul „Sea Life”. Este un acvariu tunel in cadrul caruia poti admira mai multe specii de pesti grupate pe mai multe zone ale planetei.

Langa „Sea life” puteti merge si la The Dungeon, un escape room care recreaza diverse scene macabre prezentate cu putin umor.

Continuam seria de locuri de vizitat si ne oprim de data aceasta la faimosul muzeu de ceara „Madam Tussaud”, unde esti intampinat de un decor in stil Bollywood care il are ca actor principal pe nimeni altul decat Salman Khan….stiti voi…Iulia Vantur… :)). Muzeul dispune de lifturi, deci accesul pentru persoane cu dizabilitati este posibil.

Muzeul Madame Tussaud

Expozitia de statui continua cu o serie de actori dintre cei mai cunoscuti. Punerea in scena a personajelor este si ea draguta permitandu-i vizitatorului sa se simta ca facand parte din decor.

Dupa ce ti-ai facut suficiente selfiuri cu idolii, esti invitatul meu sa dam o tura cu trenuletul printr-o alta arip a muzeului. Trenuletul te va purta prin istoria Angliei, acte puse in scena tot cu ajutorul statuilor de ceara. Poti considera turul ca o adevarata lectie de istorie intr-un cadru 3D.

Trenuletul este vesnic in miscare la o viteza destul de mica insa accesul cu un scaun cu rotile, evident, nu este posibila. In cazul in care sunteti ajutati de cineva sa urcati fara carut trebuie sa fiti destul de rapizi, am mentionat deja, trenuletul este in miscare continua. Oamenii urca si coboara din mers.

Shakespeare fotografiat din trenulet

Turul prin muzeul de ceara se incheie cu o invitatie in cupola acestuia unde se afla un cinematograf 4D. Pentru cca. 15 minute poti viziona un film plin de efecte in care protagonistii sunt mai multe persoanje Marvel. Merita sa incercati! Efectele speciale ale filmuletului iti va stimula toate simturile.

Hulk-aproape ca m-a zdrobit

Daca sunteti putin atenti, pe traseul spre Madame Tussaud va puteti fotografia si in fata sediului BBC.

Continuati-va traseul prin oras pentru a vedea Arcul Wellington care a fost initial adus pentru a fi folosit pe post de intrare principala in palatul Buckingham, insa mai tarziu a devenit un arc al victoriei, proclamand victoria lui Wellington in batalia cu Napoleon.

Wellington Arch

In apropiere de acesta se gaseste si un al 2-lea arc pe care regina Victoria l-a primit cadou, arc pe sub care regina ar fi dorit sa treaca cand iesea la primbare in caleasca, insa din cauza dimensiunilor mici ale acestuia acest lucru a fost imposibil, motiv pentru care regina a decis mutarea sa intr-un loc in care sa nu incurce.

Acum trebuie sa va indreptati catre partea moderna a Londrei unde puteti admira The Shard si alte cladiri „ciudato-moderne”. The Shard este a 5-a cea mai inalta cladire din Europa, iar la etajul 72 puteti lua „dinner with a view”. Ca acest lucru sa fie posibil trebuie sa intrati pe siteul lor si va faceti rezervare din timp. Cererea este destul de mare si riscati sa nu gasisti locuri decat cu rezevare anticpata.

The Shard

Pe seara va puteti retrage la un restaurant unde puteti servi renumitul „Fish and chips”= peste si cartofi prajiti.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + 3 =