Bruxelles este inima Europei, se spune. Probabil nu neaparat din cauza locului pe care aceasta il ocupa pe harta, ci pentru ca este una dintre cele 3 capitale ale Uniunii Europene, sediul Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord, dar si al Uniunii Europei Occidentale.
Am plecat in Belgia prin Martie. De obicei imi place sa calatoresc in afara sezonului de vacanta pentru ca nu sunt obligata sa ma inghesui sa vad obiectivele prin multimea de grupuri de turisti, orasele sunt mai rasfirate si poti sa te bucuri de fiecare view pe saturate.
Bruxelles-ul are 2 aerporuri, aeroportul Zevantem si aeroportul Charleroi. Cand va planuiti o vacanta pentru capitala Uniunii Europene, trebuie sa tineti cont si de aeroportul pe care aterizati, pentru ca diferenta dintre cele 2 o face distranta fata de oras. Zevantem este aeroportul cel mai aproape de oras. Bineinteles cu cat sunteti mai departe cu atat costul transportului pana in oras va fi mai mare. Noi am aterizat pe Zaventem, fiind aproape de oras, biletul de autobuz a costat doar 4 euro de persoana. Autobuzul se ia de la nivelul subteran al aeroportului, loc destinat taxiurilor si autobuzelor. Biletele de autobuz se cumpara de la aparatele din statie si pentru procurare se folosesc doar monezi, sau plata cu cardul. Autobuzul ne-a lasat in centrul orasului, la statia Bruxelles Midi, unde se afla si gara centrala. De aici am luat metroul catre cazare. Pretul biletului de metrou este aprox. 5 Euro, biletul exipra dupa 1 ora de la introducerea acestuia in aparat, poate fi folosit si in autobuz, iar pana la expirare poti schimba oricate mijloace de transport doresti. Transportul public este foarte dezvoltat si sunt statii din care poti lua atat metroul cat si trenul. Pentru persoanele cu dizabilitati recomand deplasarea cu metroul. Toate statiile au lifturi.
Inca de la urcarea in autobuz nu mi-a fost greu sa constat faptul ca nu iti poti da foarte clar seama care dintre persoanele intalnite sunt belgieni si care sunt straini. Cert este ca Belgia este casa a 179 de nationalitati, preponderent francezi, marocani, italieni, sud-africani si romani. Chiar soferul autobuzului pe care l-am luat din aeroport era roman. Cand am urcat nu m-as fi gandit ca din prima sa intalnesc un roman in calatoria mea, ba chiar eram putin in dilema, considerandu-l unul de-al locului si nestiind daca acesta vorbeste engleza, pentru ca doream sa ii solicit sa ne anunte cand am ajuns la statia dorita. Am scapat din impas in momentul in care acestuia i-a sunat telefonul si a inceput conversatia in mult iubita limba materna.
Bruxelles-ul nu mi s-a parut a fi un oras foarte scump, poate doar o masa in centrul orasului sa te coste putin mai mult, dar pentru ca este un oras mic si iti vei petrece vizitandu-l cel mult 3 zile (noi am stat 5 si a fost prea mult), pot spune ca se merita. Recomand, aflandu-va aici, sa incercati o portie de carnati belgieni care vin insotiti de o bucata de bacon si un medalion de cartofi striviti cu andive (stoemp).
Primul obiectiv de pe lista de vizitat era Atomium-ul. Deja un icon pentru capitala Belgiei, un obiectiv parca desprins din imagini science fiction, Atomium-ul are 5 etaje, iar accesul este posibil in 5 dintre sferele sale. Pentru un view deasupra orasului trebuie sa urcati in cea de-a 5-a sfera, la 92 m. Obiectivul este deschis incepand cu ora 10 am pana la 6 PM.
Pe aceeasi strada cu Atomium, chiar inainte de acesta, pe partea dreapta se afla Mini Europa. In perioada in care am fost noi acolo din pacate era inchis. Daca sunteti norocosi si veti gasi deschis veti avea posibilitatea sa faceti o incursiune prin toata Europa doar vizitand acest loc. Aici re regasesc cladiri importante de pe tot continentul si din cate am inteles vizita poate fi destul de interactiva caci doar printr-o apasare de buton puteti asculta imunul statului in fata al carui obiectiv va aflati.
Urmatorul „must see” in Bruxeless este centrul istoric in Grand Place. Ca sa ajungi aici trebuie sa treci mai intai prin fata cladirii bursei din Bruxelless.
In Grand Place Grote Markt veti avea parte de cladiri cu o incarcatura istorica si arhitectonica deosebita.
Casa Le Roy d’Espagne sau Casa breslei brutarilor este plina de simboluri avnd 6 iagini ce infatiseaza etape ale fabricarii painii. In capatul cupolei se afla statuia aurita a Gloriei.
Casa La Brouette: casa breslei vanzatorilor de grasimi si este dotata cu statuia sfantului Gilles care este si protectorul breslei.
Le Sac: este casa breslei tamplarilor si acest lucru se poate identifica prin fatada decorata cu unelte de tamplarie.
La Louve (Lupoaica): este casa juramantului arcasilor. Aceasta prezinta pe fatada un basorelief cu Romulus si Remus alaptati de lupoaica.
Casa Le Cornet a fost candva Casa breslei luntrasilor iar acest lucru se poate vedea prin detaliile marine de pa fatada. Etajul superior al casei seamana cu pupa unui galion.
Le Renard (Vulpea): este casa breslei postavarilor si are in varf statuia Sf. Nicolas care este si patronul acestei bresle.
Casa regelui sau Broodhuis este o casa in stil neogothic si ambele sale denumiri explica istoria acesteia:
1)Broodhuis aminteste oamenilor scopul pentru care aceasta casa a fost construita in secolul XIII, aceea de magazin de paine
2)Casa regelui face referire la titlul proprietarului, Duke du Brabant, Charles V. regele Spaniei.
Casa regelui alaturi de toate celelalte cladiri din Grand Place face parte din patrimoniul UNESCO.
Casa Le Mont Thabor: este o casa particulara
Casa La Rose: este o casa particulara
Casa L’Arbre d’or: este casa breslei berarilor si in prezent serveste pe post de museu al berii iar pe acoperis se afla statuia Printului Charles Alexandre de Lorraine.
Casa Le Cygne initial a fost casa privata si mai tarziu folosita de breasla Macelarilor, ulterior a fost transformata in cafenea. Karl Marx obisnuia sa iti tina intalnirile de partid aici.
Casa L’Etoil: casa ammanului, sef de district in timpul ducatului Brabant.
Daca aveti sansa sa ajungeti in Grand Place in luna August veti putea lua parte la spectacolul care o sa va incante simturile. In fiecare an horticultorii belgieni creaza un covor de begonii in centrul Grand Place, asezand floare langa floare chiar pe piatra cubica din piata. Fiecare covor are tematica diferita de la an la an.
In Grand Place sunt o multime de terase la care puteti sa beti o bere belgiana sau o cafeluta in timp ce va delectati privirea cu cele mentionate mai sus. Pe langa Diamante, belgienii sunt renumiti si pentru ciocolata de calitate. Toate stradutele care duc in Piata sunt ticsite cu magazine ale caror vitrine te cheama, si ce suvenir mai gustos ati putea aduce cu voi acasa daca nu ciocolata? Si daca nu va multumiti doar cu magazinele de ciocolata, va invit sa mergeti sa vizitati Muzeul de Cacao si Ciocolata care se afla la doar 35m de Grand Place, pe strada Rue de la Tete d’or.
Intrarea in muzeu costa doar 5 euro, din pacate accesul persoanelor care folosesc scaunul rulant este imposibil datorita scarilor. Muzeul este plasat intr-una din cladirile vechi ale Bruxelles-ului si structura nu-i permite crearea de rampa pentru persoane cu dizabilitati.
Doar pentru 5 euro puteti sa vedeti diferite ustensile folosite de-a lungul vremii pentru crearea ciocolatei, dar si un show live in care un maestru ciocolatier va face o demonstratie de iscusinta in arta cicolatei. La plecare puteti sa mergeti la dozatoarele de ciocolata unde puteti manca gratis si pe saturate (daca aveti loc de copii) 3 tipuri de ciocolata : neagra, alba si cu lapte.
Si daca v-ati saturat de atata dulce, haide-ti sa mergem in cautarea obraznicului Manneken Pis. Mititelul baietel a salvat Bruxelles-ul de la nenorocire atunci cand olandezii au vrut sa incendieze orasul. Cand au aprins fitilul, baietelul l-a stins facand pipi pe el si astfel a devenit erou. Circula mai multe istorioare in preajma mititelului, iar belgienii i-au creat si o pereche, pe micuta Jeanneke Pis, la care intre timp au mai adaugat si un catel pisacios, pe care din pacate eu nu am reusit sa le gasesc.
In schimb Manneken Pis este simbolul orasului si am facut tot posibilul sa il vedem. Se regaseste pe strada Rue du Chene. Statuia depaseste asteptarile, dar in minus. Conform spuselor unui ghid turistic, Manneken Pis face parte din topul statuiilor dezamagitoare din lume. De ce? Din cauza dimensiunilor mici si a plasarii, acesta este si motivul pentru care noi eram sa-l ratam. Statuia are un numar de 750 de costumase care sunt pastrate in muzeul din incinta cladirii casei regelui din Grand Place.
Si pentru ca tot ne aflam in cea mai frumoasa zona din Bruxelles (dupa parerea mea), cu siguranta va v-a fi greu sa o parasiti si puteti sa gasiti ca motiv sa mai zaboviti o clipa mergand la unul din numeroasele magazine care vand vafe/gaufre belgiene. Aici ai posibilitatea sa alegi dintr-un sortiment vast de fructe si toppinguri impreuna cu care sa servesti minunatul desert.
Mergem acum la pas prin oras catre Mont des Arts (Muntele artelor). Zona este considerata a fi una ditre cele mai rafinate din oras tinand cont ca aici se afla si Palatul Regal. „Muntele Artelor” iti ofera cea mai frumoasa priveliste asupra orasului chiar de pe treptele Jardin du Mont des Arts. La orizont se poat zari turnul Primariei din Grand Place, Basilica Nationala Koekelberg si Atomiumul.
Jardin du Mont des Arts se afla pe partea dreapta, iar in stanga se afla Palatul Regal din Bruxelles care poate fi si vizitat de doar cateva ori pe an, in special pe timp de vara cand familia regala este plecata in vacanta.
Aflandu-va aici, puteti merge sa vizitati si Muzeul instrumentelor muzicale numit si Le Mim unde veti putea gasi peste 6000 de obiecte expuse. Muzeul se afla intr-o cladire numita Vechea Anglie „Old England” si este un exemplu de cladire construita din fier si sticla in stil Art Nouveau.
Dupa ce v-ati rasfatat auzul in sunetele instrumentelor muzicale de pretutindeni, mergeti acum spre Palatul de Justitie. In perioada in care am fost noi in Bruxelles, din pacate palatul era in reabilitare si nu am putut intelege prea mult din el din cauza schelelor.
Desi nu ne-am putut bucura de arhitectura Palatului de Justitie, drumul pana aici a meritat pentru ca in capatul strazii pe care se afla acesta veti avea parte de un view cel putin la fel de fabulos ca cel de pe Mont des Artes. Si de aici se vad la orizont Turnul Primariei, Atomiumul si Basilica Nationala. Zona este plina de tineri care stau intinsi pe jos, pe bancute si pe treptele palatului de Justitie. Este un loc de promenada numai bun pentru o plimbare de dupa amiaza.
Tot in Zona, in drum spre Parcul orasului, trebuie sa vizitati si Catedrala Notre Dame du Sablons sunt convinsa ca arhitectura gothica va v-a impresiona.
Si pentru ca am aminit de parc, nu trebuie sa ratati sa faceti o plimbare prin Parcul Jubileului (Cinquantenaire). Este un parc care se intinde pe 30 de hectare in partea de nord a orasului. Aici va puteti bucura atat de parc cat si de cladirile din acesta cum ar fi Muzeul Artelor care face parte din Muzeul Regal de arta si istorie.
Peste tot prin oras o sa intalniti statuia care il reprezinta pe Regele Leopold al II-lea al Belgiei. Acesta este renumit pentru ororile provocate congolezilor in momentul in care tara acestora a devenit colonie belgiana. Leopold al II-lea se afla in topul liderilor vinovati de moartea a milioane de oameni dupa Mao Zedong care ocupa primul loc cu 60 de milioane de oameni ucisi in timpul guvernarii sale, locul doi si trei sunt ocupate de cruzii Stalin si Hitler, iar Leopold ocupa locul 4, vinovat pentru moartea 10 milioane de oameni.
Belgia s-a dezvoltat in perioada in care acesta a fost la putere prin faptul ca a colonizat mai multe teritorii inca neexplorate din Africa si de aici s-a imbogatit din explorarea arborelui de cauciuc, diamante si fildes, stand astfel in calea Marii Britanii, Olandei, Germaniei sau Frantei. Metodele prin care reusise sa se impuna pe aceste teritorii nu constau doar in exploatarea bastinasilor, ci isi atribuise intregul Congo ca si proprietate printr-o companie proprie, asa zis filantropica cu scopul de a „educa” populatia de culoare. In urma sa insa a lasat milioane de oameni mutilati.
Trecem peste povestioara trista relatata mai sus si va invit sa mergem sa ne relaxam pe terenurile verzi din preajma Hal Gate.
Hal Gate este un monument vechi de 600 de ani, este parte a muzeului regal de arta si istorie si o adevarata opera de arta medievala, facand parte candva din zidurile orasului. Parcul de langa este plin de branduse, iar in zilele insorite terenul se umple de cupluri, familii si tineri dornici sa-si petreaca timpul in aer liber. Cei mai romantici dintre voi ati putea lua chiar si pranzul la iarba verde aici.
Daca Bruxelles este capitala uniunii Europene, atunci trebuie sa dati o tura si prin cartierul european, unde dupa cum va imaginati aici se afla Parlamentul European. Cartierul este construit recent, cu cladiri moderne, toate facand referire la istoria Uniunii Europene.
Iti recomand ca pentru o excursie completa sa te plimbi prin oras si in afara zonelor cu obiective turistice deoarece Bruxelles fiind un oras cultural iti ofera un spectacol arhitectonic la fiecare pas.