Legenda spune ca frumoasa zeita Afrodita, zeita iubirii, s-a nascut din apele marii Mediterane, in regiunea Paphos, intr-o vale din care se ivesc stanci semete.
Plasata la nord de Egipt, in sudul Turciei si la est de Grecia, se spune ca insula ar fi fost cadoul lui lui Marc Antonius pentru Cleopatra.
In prezent, Cipru este cea de a treia insula ca marime din marea Mediterana dupa Sardinia si Sicilia. Desi este o tara mica cu aproximativ 800.000 de locuitori, este o tara cu o economie in plina ascensiune. Insula este impartita in doua. O parte de aproximativ 80% din tara este populata de greco-ciprioti si aproape 20% este populata de turco-ciprioti. Acesta este si motivul pentru care, daca doresti sa treci din partea de sud a tarii in cea de nord iti trebuie pasaport. Da, ati inteles bine, va trebuie pasaport! De ce? Pentru ca tara este impartita la propriu cu puncte de frontiera. Partea greco-cipriota face parte din Uniunea Europeana inca din 2004.
Datorita dimensiunilor mici ale tarii (o poti face cu masina dintr-un cap in celalalat intr-o zi) transportul in comun pe aceasta insula nu a fost dezvoltat. Spre exemplu nu au trenuri, dar fiecare familie isi permite sa aiba cel putin o masina. Pentru cei ce doresc sa se deplaseze in alte orase exista o retea de microbuze. Au autostrazi, nu foarte aglomerate, insa daca doriti sa inchiriati o masina trebuie sa stiti ca in Cipru se conduce in stil englezesc, cu volanul pe dreapta.
Noi ne-am aventurat si am inchiriat o masina. Pretul a fost destul de accesibil, masina intretinuta si destul de nefolosita, cu rezervorul plin. A fost o „afacere” buna si ne-a facilitat deplasarea prin mai multe zone din tara. Initial am aterizat pe aeroportul din Larnaca, dar cazarea o aveam in Ayia Napa, localitate cu iesire la mare ale carei plaje aveau nisip fin spre deosebire de plaja din Larnaca unde in schimb predomina pietrisul.
Am ajuns in mai putin de 1h la cazare in Ayia Napa, intr-un apartament cu 2 camere, baie, balcon si chicineta de la etajul 1 al vilei „Elenapa Holiday”.Gazdele sunt primitoare iar incaperile decente, curate si spre surprinderea noastra frigiderul pregatit cu produse pentru micul dejun, toate din partea casei.
Desi am ajuns pe inserate,vibratiile orasului, muzica, forfota te indeamna sa iesi sa te plimbi pe stradutele in stil grecesc. Zona ambunda de turisti tineri si dornici de distractie, iar cluburile si restaurantele te cheama din toate directiile. Aproape toate restaurantele si cluburile au o tematica, si se poate observa acest lucru si in constructia in interiorul careia se desfasoara activitatea localurilor. Puteti vedea cateva exemple de locatii de acest fel in pozele de mai jos.
Primul lucru pe care il avem in cap pentru ziua urmatoare este acela de a merge la plaja, la relaxare. La plaja se ajunge destul de usor si pe jos, dar nestiind clar cam cat timp ne va lua pana acolo am plecat tot cu masina. Locuri de parcare langa plaja se gasesc destule asa ca ne-am instalat rapid pe plaja. Pretul unui sezlong la plaja este de 3 euro si spre uimirea mea, Cipru este singurul loc din Europa in care am mers si plajele au podete din lemn create special pentru a facilita transportul persoanele cu dizabilitati dependente de carucior. In aceeasi zona exista si locuri special rezervate pentru astfel de persoane. Se pare ca cipriotii stiu cu adevarat ce proprietati vindecatoare, curante are nisipul pentru cei cu masa musculara slabita, iar aerul sarat si apa pentru cei cu afectiuni respiratorii. Climatul marin este benefic pentru persoanele sedentare, iar baile in mare cresc imunitatea. Asa dar, mergi la mare ori de cate ori ai ocazia. Plaja din Ayia Napa se numeste „Nissi beach”. Toate plajele din Cipru sunt impecabil de curate si linistite, iar apa cristalina.
Timpul trece repede cand te balacesti si deja se stie ca apa provoaca foame. Care ar fi fost cel mai bun loc de luat pranzul daca nu chiar portul din Ayia Napa.
In Cipru exista un preparat culinar numit „meze” care practic este compus din portii mici din mai multe tipuri de mancare. Exista 2 tipuri de meze, unul de peste si unul de carne. Am decis ca la pranz sa alegem meniul de carne. Un astfel de meniu ajunge pentru 4 persoane si costa in jur de 50 de euro. Meniul contine diferite sosuri, masline, rosii uscate, sfecla, salata de cruditati, branza feta, salata de icre, salata e vinete, salata de rosii cu castraveti si ceapa, supa crema de legume si un platou cu carne: pui (pulpe si aripioare), porc la gratar, carnati cu cartofi prajiti si delicioasa lipie.
Aflandu-va in port, nu trebuie sa ratati Yogurt-eria Yogolicious, unde in loc de inghetata puteti servi 5 tipuri de iaurt rece la care puteti sa adaugati orice doriti din vitrina, de la bomboane, jeleuri, fructe uscate la alune, ciocolata sau M&M’s.
Pe seara am schimbat decorul si am luat masa la unul dintre restaurantele recomandate de gidul turistic de la National Geografic, Limelight Taverna care se afla vis-a-vis de cazare. De data aceasta am dorit sa incercam meze de peste. In ceea ce priveste meniul de carne mentionat mai sus pot spune ca a fost suficient pentru toti 4, insa la Limelight aveam sa intelegem cu adevarat ce inseamna meze.
Pentru aceeasi suma pe care o cheltuisem in port, aici, la Limelight platourile nu incetau sa apara. „Fenomenul” a fost neasteptat motiv pentru care 3 dintre noi am reusit sa dovedim primele 2 platouri cu sortimente din peste crezand ca asta a fost tot. Defapt ni s-au mai servit inca 2 platouri cu alte specii de peste (nici nu stiam ca un restaurant poate avea atatea sortimente). De data aceasta am decis sa mancam ce ni se parea mai inedit de pe platouri, tot in ideea ca de data aceasta se va fi terminat cu servirea. Gresit! A fost pentru prima data in viata cand am simtit nevoia sa ii spunem celneritei (care era romanca-obvious!= eng. evident!) sa nu ne mai aduca nimic. Am fost terorizati de platourile care nu incetau sa fie asezate pe masa. Mi-am promis in acea seara ca nu voi mai manca peste in urmatoarele 6 luni. Mai jos veti vedea o parte din ceea ce a ramas nemancat.
In acea seara, pe o straduta cipriota, intr-o taverna a carei ospatarita era romanca, 3 indivizi romani s-au „luptat” cu „furia” marii Mediterane. Nu a existat vietate care sa traiasca in aceasta mare si sa nu fi fost pusa pe masa din acea seara. Cu siguranta pisicile din apropiere s-au bucurat si ele! Apropos…in Cipru sunt foarte multe pisici maidaneze, dar iubite, localnicii au grija de ele si le hranesc.
A se intelege! Ce vedeti mai jos ERAU RESTURI!
In apropiere de Nissi Beach se afla si Water World Waterpark, asa ca, daca sunteti firi mai dinamice si nu doriti doar sa stati la plaja, puteti sa mergeti sa va distrati pe toboganele de aici. Noi am preferat prima varianta, si ca si distractie am decis sa mergem in port sa facem o mini croaziera cu vasele „submarine” din interiorul carora puteti asista la un spectacol inedit cu pesti si un scafandru care inoata alaturi si care-i hraneste pentru placerea publicului. Unele vase au podea din sticla pentru a putea avea vizibilitate in adancurile marii, altele au hubloane. Dupa spectacolul subacvatic sunteti condusi catre o mica pestera sapata de valurile marii unde ambarcatiunea se opreste pentru a te lasa sa te aventurezi printre stanci, pentru a folosi toboganul din dotare intr-un decor mirific si pentru a te balaci in cea mai limpede apa.
In urmatoarea zi am decis sa schimbam plaja si sa mergem la cea din Protaras, plaja se numeste Fig Tree Bay iar numele este destul de sugestiv si face referire la numerosii smochini de pe margine. Plaja de aici este renumita pentru cei care prefera sa vina cu familia. Si aici se regasesc podete din lemn.
In urmatoarea noastra aventura prin Cipru am hotarat sa mergem sa vedem cel mai estic punct al tarii, capul Greco. Locul se afla intre Ayia Napa si Protaras si este punctul sudic al golfului Famagusta. Capul Greco este un parc natural protejat si trebuie sa mergeti sa-l vedeti pentru ca peisajul este deosebit iar albastrul apei aici este cel mai intens.
Nu sunt multe locuri de vizitat in Ayia Napa, dar pe langa cluburi, restaurante si port trebuie sa adaugati si muzeul Thalassa. Pentru doar 3 euro faci o incursiune printre exponate ce reprezinta viata marina din zona. Museul are lifturi.
La pas prin oras inevitabil veti trece pe langa Manastirea din Ayia Napa care este situata in centrul orasului. Aceasta a fost construita pe locul unei pesteri unde se spune ca ar fi fost gasita o icoana a fecioarei Maria. Manastirea dateaza din secolul XVI si acest fapt in atesta chiar asemanarea cu o cetate medievala constyruita partial in subteran si sculptata din piatra. In gradinile superbe ale manastirii puteti regasi un paltin de 600 de ani si alte plante si arbori cu flori frumos colorate. Aici este si zona preferata de tinerii casatoriti pentru sedinta foto din ziua nuntii.
Oraselul este plin de diverse capele care sunt vesnic deschise si pe care le puteti vizita. Mie una imi plac foarte mult din datorita stilului in care sunt construite si vopsite, fapt ce ma duce mereu cu gandul la Santorini.
De asemenea puteti merge sa vedeti biserica Sf Mihail si Gavril din Ayia Napa.
Urmatoarele 2 zile le-am rezervat pentru a vizita Nicosia si Larnaca
Larnaca:
Larnaca este un oras cu deschidere la mare cu aproximativ 72.000 de locuitori si este cel de al doilea port comercial al tarii. Tot aici se afla si aeroportul principal al insulei. Plajele de aici sunt predominant pietroase dar acest lucru nu ii sperie pe turistii numerosi care isi petrec sejururile aici. Orasul este impecabil de curat si plin de pisici ce se tolanesc la soare. Larnaca poate fi facut la pas desi traficul este destul de chill.
Aici trebuie sa vizitati:
Portul
Biserica Sfantului Lazar. Lacasul a fost construit in secolul al IX-lea pe locul unde ar fi fost ingropat Lazar cel inviat de Iiisus, despre care se spune ca si-ar fi petrecut ultimii 30 de ani din viata in Cipru devenind episcop. In interior puteti vedea mormantul acestuia.
Muzeul din Larnaca
Din puctul meu de vedere este un muzeu dezamagitor, este foarte mic, pretul de intrare este 5 euro dar tot ce aveti de vazut sunt doar 2 camerute in care sunt expuse diverse vase descoperite pe teritoriul orasului.
Lacul sarat
Este in apropiere de Larnaca si il puteti vedea in drum spre aeroport. Iarna pe lac puteti vedea pasari flamingo care insa parasesc tara in luna Februarie. Cand temperaturile cresc lacul seaca si lasa in urma sa o crusta de sare ce te duce cu gandul la desertul de sare din Bolivia.
Nicosia
Nicosia este capitala Ciprului si este in prezent singura capitala divizata din lume. Asa cum v-am mentionat la inceputul acestui articol, tara este impartita in 2 iar aceasta granita trece inclusiv prin capitala. Granita este considerata mai mult ca fiind o „linie verde” sau zona de tampon si este in administrtia ONU.
Cel mai frumos loc din oras este centrul vechi al orasului, cu stradute pietonale, restaurante si terase pe saturate.
Drumul te duce catre partea turca a orasului unde pentru a intra trebuie sa prezinti pasaportul. Aici te poti pierde prin bazarul in stil oriental, colorat si plin de arome condimentate. Tot aici poti lua masa in cel mai vechi han turcesc din oras Buyuk Han care reprezinta si centrul turcesc al orasului. Moneda oficiala in aceasta parte de Cipru este lira turceasca insa se accepta si euro. Partea cea mai buna este ca aici preturile sunt cu mult mai mici fata de zona greceasca a orasului. Toate stradutele sunt pline de tarabe care te incanta cu tot felul de oferte.
Mergeti sa vedeti si moscheea Selimiye Camii care initial a fost catedrala Sfanta Sofia.