Malaysia

Cand au auzit ca urmeaza sa merg in Malaysia, cunoscutii faceau ochii mari si grimase intreband „Ce ai putea sa faci in Malaysia?”. Si da, se spune Malaysia si nu Malaezia inca din 2005 cand Academia Romana a adus aceasta modificare in DOOM.

Am decis sa mergem in Malaysia in contextul care am luat initial bilete pentru Thailanda. La fel s-a intamplat si cu Singapore. Pentru ca tot ajungeam in Asia si pentru ca biletele de avion sunt cele care de obicei iti usuca buzunarul de bani, am stabilit sa facem un cerc intre aceste 3 state: Thailanda, Malaysia si Singapore, pentru ca transportul dintr-o tara in alta, aflandu-ne in aceasta zona, era cu mult mai ieftin. In plus, Asia este un continent atat de ofertant incat nu ar avea sens sa mergi sa il vizitezi in graba.

Iata-ne in Kuala Lumpur. Drumul de la eroport catre centrul orasului este destul de lung, insa relaxant si asta datorita peisajelor cu vegetatie luxurianta,pur si simplu vei vedea paduri de palmieri. La capitolul autostrazi orasul ne da clasa noua ca tara.

Am plecat cu un plan bine intocmit de acasa, mai ales ca aveam de petrecut aici doar 3 zile si ne doream sa acoperim in vizita noastra toate obiectivele stabilite, dar si sa petrecem timp la piscina infinita de la etajul 48 al hotelului in care eram cazati. Nu este o fita sa te cazezi in astfel de hoteluri pentru ca aici se gasesc destule, iar Malaysia nu este o tara scumpa. Paritatea MYR-RON este de 1:1. Conditiile in camerele din zgarie nori sunt deosebite, mancarea buna si view-ul unic, asa ca de ce sa nu incerci?!

In prima zi am decis sa chemam un Grab (echivalentul UBER) care sa ne duca in centrul orasului pentru a ne poza in fata faimoaselor Petronas Twin Towers, insa cursa costa doar 17 MYR asa ca i-am prupus soferitei ca pentru suma de 100 MYR sa isi petreaca ziua cu noi in oras si sa ne duca la toate obiectivele din lista noastra (astfel am salvat si mai mult timp pentru piscina!!!!!). Zis si facut!

Dupa cum am mentionat prima oprire este la Petronas Twin Towers.

View from the hotel’s window
View from the hotel’s window

Turnurile Petronas au fost construite la inceputul anilor ’90 pentru a deservi pe post de cladiri de birouri. Fiecare dintre turnuri are 88 de etaje si pana in varful antenei de pe acoperis ating 452 m. Turnurile au devenit atat de faimoase pentru ca au doborat mai multe recorduri mondiale: cele mai inalte turnuri gemene din lume fiind detronate de Turnurile World Trade Center, cea mai adanca fundatie din lume si cea mai inalta pasarela din lume. Pentru un view la inaltime asupra orasului vizitatorii pot ajunge doar pana la etajul 41 al turnurilor unde se afla pozitionata si pasarela.

Urmatoarea oprire este tot in fata unei constructii renumite din oras, Menara KL Tower.

Menara KL Tower

Turnul Menara este un turn de telecomunicatii cu o inaltime de 421 m si reprezenta cea ma inalta cladire din Malaysia inainte de a fi detronata de Petronas Twin Towers. Turnul este inclus pe lista celor mai inalte turnuri de comunicatii din lume, la 200m are o platforma de observatie panoramica si un restaurant rotativ unde va puteti petrece o seara romantica.

Un obiectiv ce nu trebuie ratat in Kuala Lumpur este gara veche Railway station. Aceasta a fost construita in 1910 si a fost singura gara pana la momentul in care britanicii au colonizat Malaysia si au decis sa construiasca o alta gara chiar vis-a-vis. Arhitectura garii este in stil anglo-asiatic cu influente mughala.

Old railway station KL
Old railway station KL
Old railway station KL

Asa cum mentionasem mai sus vis-a-vis se regaseste gara construita de britanici. Nici aceasta cladire nu este de ignorat, iar arhitectura acesteia este la fel de frumoasa doar ca starea de degradare este aproape inexistenta.

KL Sentral
KL Sentral
KL Sentral

Foarte aproape de gara se afla Moscheea Nationala-Masjid Negara, o cladire construita in stil arhitectonic islamic. Cu un minaret inalt de 73 m si o cupola in forma de foisor de culoare turquoise, moscheea este considerata una dintre cele mai frumoase din Asia de Sud Est. Am ramas impresionata sa vad ca aici exista rampa pentru persoanele cu dizabilitati, fiind primul lacas de cult de acest fel care faciliteaza intrarea in caruciorul cu rotile.

Masjid Negara
Masjid Negara
Masjid Negara

View from Masjid Negara mosque
Entrance to Masjid Negara

In imediata vecinatate a moscheei se regaseste televiziunea nationala TV Alhijrah.


TV Alhijrah

TV Alhijrah

Mergem de aici spre Piata Independentei din cartierul colonial unde veti fi uimiti de frumusestea cladirii construite in timpul Sultanului Selangorului. Cladirea este construita din caramida rosie si are influente maure. Dupa cum sugereaza si numele, aici s-a proclamat independenta Malaysiei in 1957 si tot aici este si locul in care poporul malaysian isi serbeaza ziua nationala ori noaptea dintre ani.

In centrul pietei independentei se regaseste si Cublul Regal de cricket reprezentat de o cladire construita in Tudor ce aminteste de stilul colonial.

Royal Cricket Club of Selangor

Ne indreptam acum catre piata centrala Pasar Seni. Lasati-va „ghidati” de mirosul de curry ce vine de la tarabele vanzatorilor sau de fructele exotice asezate frumos pe tejghea. Doar in Asia fructele au un gust nemaiintalnit de bun. Fiind aici aveti prilejul sa va cumparati si suvenirurile mult dorite.

Pasar Seni Market Entrance

In Malaysia principala religie practicata este islamul insa un procent destul de mare din populatie practica hinduismul. Acest lucru se poate vedea si in Kuala Lumpur in cartierul Little India. Mergeti sa vedeti aici templul hindus Sri Mahamariamman.

Daca doriti sa intrati in interior, este necesar si reprezinta semn de respect sa va descaltati. In stanga intrarii se afla un domn care are grija de incaltamintea voastra cat timp sunteti in interior, iar de la taraba din dreapta nu ezitati sa cumparati o ghirlanda de flori pe care o puteti lasa ca ofranda zeilor.

Sri Mahamariamman Temple

Down Town KL
Spot for crossing street for disabled people

Ne intoarcem la hotel pentru a ne balaci in apa calda de la etajul 48 al hotelului nostru si pentru a ne bucura de priveliste.

Kuala Lumpur

Ziua a doua ne-am rezevat-o in prima parte vizitei la Batu Caves. Drumul pana acolo a fost foarte rapid cu Grab-ul desi pasterile se afla la 15 km de Kuala Lumpur si a costat in jur de 16 MYR.

Alaturi de Petronas Twin Towers, Batu Caves fac parte dintre obiectivele turistice cele mai cunoscute din Kuala Lumpur. Batu Caves reprezinta un lant de pesteri sapate in muntele de calcar pentru a ridica aici un templu dedicat zeului hindus Murgan. La intrare esti intampinat de cea mai mare statuie din lume care il reprezinta pe zeul Murgan si pentru a putea intra este necesar sa urci 272 de trepte. Treptele curcubeice reprezinta o adevarata provocare pentru vizitatori insa merita tot efortul, nu numai pentru a vedea altarele din interior ci si pentru a te intalni cu babuinii nebunatici. Din pacate nu exista o alta cale de acces in pestera si reprezinta un mare dezavantaj pentru persoanele cu dizabilitati. Insa, pe partea dreapta la sol, inainte de ajunge la baza muntelui unde sunt treptele colorate, se regaseste un templu similar si puteti incerca sa intrati si sa vizitati in carucior.

Gate to Batu Caves
Batu Caves

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − 10 =