Orasul cu cel mai lung nume din lume pe care il are o localitate (Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit), unul dintre cele mai vizitate orase din lume, un oras exotic, claustrofobic si fascinant in acelasi timp, un oras sufocant sau toxic, un oras pestrit, un oras unde traditionalul se imbina cu modernul, kitsch, dezvoltare galopanta, un oras viu, trafic infernal, miros intepator de condimente, caldura insuportabila, transpiratie, nou, vechi, zgarie nori si peste 400 de temple, raul Chao Phraya care imparte orasul in doua, smog si umiditate ridicata, un oras al contrastelor….Bangkok!
In traducere numele orasului inseamna: Orasul ingerilor, orasul celor nemuritori, magnificul oras al celor noua pietre pretioase, scaunul regelui, orasul palatelor regale, casa zeilor reincarnati ridicat de Vishvakarman la porunca lui Indra.
Bangkokul se scufunda in fiecare an cu 5 cm, dar iti dai seama dupa agitatia si dinamica orasului ca asta nu ii descumpaneste pe locuitori, sau nici macar nu au timp sa sesizeze asta in goana lor pentru traiul de zi cu zi. Fiind numit si Venetia Orientului, oamenii s-au adaptat vietii pe apa, aceasta fiind stilul de viata adoptat de locuitori inainte ca orasul sa se dezvolte. Inainte de a deveni capitala Thailandei aici exista un mic satuc al carui trai era conditionat de existenta raului Chao Praya.
Ademeniti de apa ne-am inceput si noi calatoria prin Bangkok. Ajungand in oras destul de devreme, dimineata, iar pentru ca la cazare ne primeau abea dupa ora 14:00, am discutat cu soferul sa ne duca direct la faimoasa Piata plutitoare Damnoen Saduak. Drumul pana acolo este destul de lung. Piata nu se afla in oras ci la 65 km de acesta. Asta fiind si motivul pentru care am decis sa book-uim soferul pentru intreaga zi, dar si sa scapam de stresul de a cauta transport pentru diversele locuri in care ne propusesem sa ajungem. Asa dar, in prima zi ne-am pus pe lista de vizitat doar locuri care se aflau in afara orasului.
Iata-ne la Piata pe apa-Damnoen Saduak, cea mai mare si cea mai faimoasa dintre cele 9 piete similare din jurul Bangkokului. Pretul de intrare este de 2000 bahti/persoana si include plimbarea cu barca pe canale, iar daca doresti sa beneficiezi si de alte atractii ce se regasesc in jurul acesteia vei avea de ales dintr-un catalog pus la dispozitie de agentii de turism care te intampina la intrare. Este evident ca in functie de ceea ce iti doresti sa vezi in plus si pretul variaza. Calatoria cu barca dureaza in jur de 1h-1h30m, timp in care esti plimbat pe un traseu cu vegetatie luxurianta si oprit la mai toate magazinele de suveniruri sau imbracaminte construite pe stabilopozi. Si aici, ca si in Egipt, totul se bazeaza pe negociere. Preturile de pornire sunt exorbitante si iti recomand sa nu te lasi purtat de mirajul peisajelor si nu cumpara de la primul magazin la care esti oprit. Vei avea oportunitatea sa regasesti aceleasi produse si la urmatorii vanzatori, iar daca consideri ca nu poti ajunge la intelegere cu unul, cu siguranta urmatorul abea asteapta sa te aiba de client si sa fie mai amabil.
O sa ti se para cumva ca „gondolierul” are o intelegere cu toti vanzatorii din zona, dar daca ti-ai facut „plinul” si te simti jenat ca in continuare sa fii nevoit sa refuzi ofertele urmatorilor comercianti ii poti comunica ca doresti sa nu mai fii oprit la magazine si ca preferi sa te bucuri de peisaje sau poate ca doresti de aceasta data sa te opresti in dreptul unui vanzator ambulant care iti serveste mancare traditionala pregatita direct din barca lui, ori ca vrei sa bei/mananci din fructe exotice sau sa te opresti la templul buddhist din centrul pietei.
Piata ambunda de vanzatori ambulanti, cu barcute pline cu fructe si legume colorate, care de care mai necunoscute. Opriti-va si incercati macar o data ceea ce se numeste „Mango with Sticky Rice”, este desertul favorit al localnicilor. Pentru amatorii de fotografii, piata este si un loc excelent pentru cele mai bune capturi, atat despre vegetatie cat si despre viata traditionala thailandeza. Piata Damnoen Saduak-locul in care iti vine sa plangi cand vezi cate nuci de cocos zac pe jos, plutesc pe apa sau stau neatinse in cocotieri.
Si pentru ca prima zi am dedicat-o mersului la piata, iata-ne in drum spre o alta piata, de data aceasta pe calea ferata Maeklong. Care nu se afla departe de piata plutitoare. Este insa situata tot in afara orasului, la 1 h de mers cu masina.
Caldura, aglomeratie, miros de peste, durian si transpiratie. Piata plasata fix in statia al carui nume il si poarta-Maeklong, reflecta activitatea de zi cu zi a localnicilor din imprejurimile acesteia. Trenul care strabate piata are traseu de 4 ori pe zi si este recomandat sa va informati bine inainte de ajunge acolo pentru a fi siguri ca va aflati in zona fix la orele in care acesta isi face aparitia. In cazul nostru, am ajuns cu 30 de minute mai devreme si a fost perfect pentru ca am prins cel mai bun loc pentru a fi partasi la „spectacolul” oferit: pe scaun, alaturi de vanzatorii deja sictiriti de puzderia de turisti care sunt in stare sa le darame tarabele pentru a putea capta cea mai interesanta poza.
Si pentru ca drumul este lung si plimbatul nostru prin aceste piete ne-a ocupat o mare parte din ziua, este vremea sa ne retragem la hotel.
Este momentul ca in ziua urmatoare sa descoperim orasul indeaproape.
Am fost cazati in centrul orasului, chiar langa gara centrala, zona in care nu duci lipsa de mijoalce de transport in comun. Metroul era vis-a-vis si am fost surprinsa sa vad ca este si destul de modern. Rampi pentru persoane cu dizabilitati, lifturi …totul „à la carte”! Clar aceasta este varianta cea mai ieftina in cazul in care sunteti dependenti de caruciorul cu rotile. Oricum, pretul transportului in Bangkok este decent, exceptii facand doar faimoasele tuk-tuk-uri care profita din plin de notorietate si de faptul ca este cel mai eficient mijloc de transport la suprafata cu care poti ajunge la destinatie in timp record.
Reteaua de taximetrie este si aceasta destul de dezvoltata; ca si la noi fie negociezi pretul pana la destinatie, fie intrebi daca se merge cu aparatul pornit. Pretul cursei cu taximetrul nu este nici acesta prea mare si calatoria poate fi si una dintre cele mai placute avand in vedere ca poti beneficia de aer conditionat. Insa, daca esti pe graba este recomandat sa iei totusi un tuk-tuk, oricum este destul de descoperit, iar pletele tale se pot bucura de curentul generat de viteza. Reteau de taximetrie GRAB (echivalentul UBER) functioneaza si in Bankok, spre deosebire de UBER aici ai posibilitatea sa platesti si cash, deci nu trebuie sa iti faci grija pentru datele personale pe care ar trebui sa le oferi in mod normal daca ai inregistra un card de debit.
Mai jos o sa listez cele mai importante, frumoase , fastuase si de neratat temple din oras. Fiecare templu are un nume diferit si stilul sau ce se impune prin detaliile arhitectonice si pagodele aurite.
Din pacate accesul cu un scaun rulant in incinta acestor temple este cam anevoios, de multe ori chiar imposibil.
Hint: Indiferent de sex, pentru a putea vizita templete trebuie sa adopti o tinuta decenta. Este exclus sa porti fusta/pantaloni scurti si bluze/trocouri fara maneca. In cazul in care esti intors din drum pentru ca nu esti imbract/a adecvat nu te panica si da o tura pana la taraba din colt unde se vand haine special pentru turisti nepregatiti ca tine.
Golden Buddha Temple-Wat Traimit- Pret bilet 400 bahti
Templul se afla localizat in China Town, in apropierea statiei de metrou si a garii Hualampong si gazduieste in interiorul sau cea mai masiva statuie faurita din aur cu o inaltime de 5 m si o greutate de 5 tone jumatate.
2. Golden Mount-Wat Saket- pret bilet 50 bahti
Este plasat in varful unui deal construit artificial si este cunoscut ca locul cel mai vizitat de pelerini. Pentru a ajunge sus la pagoda uriasa si aurita de unde ai un view de 360 de grade asupra Bangkokului, trebuie sa urci 300 de scari construite serpuit astfel incat sa inconjoare cladirea. Scarile sunt de mici dimensiuni si se pot urca cu usurinta. Este singurul templu din Bangkok in care ti se cere sa nu te descalti.
3. Grand Royal Palace (Palatul Regal) & Wat Phra Kaew Temple (Templul lui Buddha din samarald)- Pret bilet 500 bahti
Grand Palace este un complex de cladiri pozitionate in centrul Bangkokului. Palatul regal a fost construit in anul 1782 si a servit ca resedinta regala a Regelui Siamului. In prezent a fost transformat in muzeu. In curtea palatului regal se afla si Templul Wat Phra Kaew sau cum mai este numit Temple of Emerald Buddha.
Hint: intrarea in complex se face prin partea laterala dreapta a palatului. Mergi direct acolo pentru ca aceea este zona destinata turistilor si nu ar fi prea placut sa depistezi dupa ce ai stat la coada ca defapt nu ai voie sa intri pentru ca acolo este intrarea destinata localnicilor. Ca sa te poti orienta mai bine, iti pot spune ca intrarea pentru localnici este cea de vis-a-vis de Ministerul Apararii, a carui cladire nu ai cum sa nu o identifici si dupa care sa te reperezi.
Spre deosebire de celelalte complexe, aici nu exista si alte anexe care sa adaposteasca calugari ci se regasesc doar capela, statui cu infatisarea lui Buddha si diferite pagode. In cladirea centrala se poate regasi statuia renumita a lui Buddha sculptata in smarald, de la aceasta si luand numele acest templu. Aici este si singurul loc din cate temple am vizitat, unde exista intrari speciale pentru persoanle cu dizabilitati.
Pretul biletului include si intrarea la teatrul regal unde la fiecare ora are loc punerea in scena a unei piese de teatru traditional. Asa ca, trebuie doar sa traversati si sa mergeti in statia din care se iau autobuzele in stil englezesc puse la dispozitie pentru a putea ajunge la teatru si bucurati-va de experienta inedita.
4. Wat Arun Ratchawararam – Temple of Dawn (Templul Zorilor)- Pret bilet 100 bahti
Este plasat pe malul raului Chao Phraya si este de departe unul dintre cele mai frumoase temple din Bangkok. Pe langa asezarea sa de pe malul raului il infrumuseteaza uriasul turn ce se impune prin detaliile arhitectonice si designul diferit pe care il are fata de celelelalte temple.
5. Wat Benchamabophit-Templul de marmura- pret 20 bahti
Face parte din categoria templelor regale. Este plasat chiar in apropierea Palatului Chitralada si a gradinii zoologice Dusit. Ceea ce mi-a placut cel mai mult a fost curtea ingrijita a complexului. Cu pomi frumos tunsi si plina de verdeata, loc in care poti lua un moment de respiro pe o bancuta la umbra sa poti analiza comportamentul localnicilor si sa savurezi din fructele proaspete, vandute chiar in apropiere. Tot aici veti avea ocazia sa vedeti o colectie de statui infatisandu-l pe Buddha in diverse perioade ale vietii sale sau asa cum este vazut si inteles in diverse parti ale lumii.
6. Giant Swing-Leaganul Gigant
Este o constructie relgioasa, construita in Phra Nakhon,Bangkok. Scopul sau este acela de a fi folosit intr-o ceremonie de tip Brahmin, iar aspectul sau inedit atrage un numar impresionant de turisti.
7. Templul Wat Pho (Temple of reclining Buddha)- Templul lui Buddha inclinat- pret bilet 100 bahti
Este impresionant atat ca intindere cat si prin multitudinea de pagode aurite care se gasesc in tot complexul si prin faptul ca in interior se regaseste o statuie impresionanta care il infatiseaza pe Buddha stand culcat.
Statuia impresioneaza prin grandiozitatea sa, are 46 m lungime si 15 m inaltime. Dimensiunea dar si asezarea acesteia face aproape imposibila capturarea acesteia in intregime intr-o fotografie. Desi multi s-ar gandi ca Buddha este reprezentand tragand un pui de somn, statuia face defapt referire la momentul cand Buddha a atins Nirvana dupa moarte. Talpile picioarelor lui Buddha sunt inalte de 3 m si lungi de 5 m si au insertii cu sidef de perle.
Thailandezii au dezvoltat un cult pentru regele lor si este atat de important pentru ei incat la un moment dat boala regelui a dat peste cap si bursa de valori. O sa tot vedeti imaginea regelui si a familiei regale peste tot prin oras, in aproape orice square veti vedea un banner cu acestia. Regele mai poarta si numele de Rama al IX-lea si am vazut localnici care vin si se roage in fata palatului in care acesta locuieste. Deja am mentionat mai sus de Palatul Regal Chitralada, este resedinta actuala a regelui si se regaseste in zona Dusit, partea de nord a orasului Bangkok. Zona in care se regaseste gradina Zoologica Dusit, Parlamentul, Templu Benchambaphit (Templul de marmura) si Palatul Vinmanmek, singura constructie uriasa din lemn de tec. Din pacate in perioada in care am fost noi acolo atat gradina zoologica cat si Palatul Vinmanmek erau inchise publicului.
In apropierea Templului Wat Traimit se regaseste cartierul chinezesc. Nu aveti cum sa il ratati in traseul vostru mai ales pentru ca o sa va atraga atentia Poarta Chinezeasca care marcheaza zona de intrare in cartier. China Town se intinde pe doar 1 km insa este plin de magazine de aur, butique-uri, restaurante si fast-food.
Daca cautati un loc in care sa va relaxati dupa ce ati strabatut atata drum prin Bangkok, Asiatique Riverfront este locul potrivit.
Asiatique Riverfront este o faleza pe malul raului Chao Phraya unde se regasesc restaurante cu vedere la rau si magazine sau unde poti lua parte la anumite evenimente. Conceptul Asiatique Riverfront poarte fi asociat cu cel al unui mall, dar de data aceasta in aer liber, cu un view deosebit, facand astfel balanta intre traditional si modern.
Ca tot veni vorba de Mall-uri, in Noiembrie 2018 s-a deschis un nou mall, impresionant in inima orasului ce poarta numele de ICONSIAM. Cladirea este impresionanta si se ajunge la aceasta foarte usor cu ferryboat-ul traversand raul ce sparge orasul in doua, ori cu orice alt mijloc de transport terestru cunoscut. La subsolul acestui mall esti invitat sa faci o incursiune prin bazarul din care poti cumpara suveniruri sau orice altceva ai dori. Partea care mi-a placut mie cel mai mult a fost parterul acestui mall care este amenajat cu canale cu apa si casute traditionale, astfel incat sa imite viata dintr-o piata plutitoare. Aici ai ocazia sa te indopi cu toate felurile de mancaruri traditionale servite direct din barcutele ce plutesc pe canale sau sa te bucuri de un traditional masaj thai.
fiind atras de toate magazinele si ofertele pe care le gasesti aici, ai girja sa nu ratezi cel mai frumos punct al acestui mall, terasa cu privire la oras. De aici poti vedea zgarie norii care guverneaza orizontul si raul pe care se plimba constant iahturi, barcute si ferryboaturi frumos luminate. Seara poti fi partas la dansul fantanilor arteziene sau al vreunui spactacol de entertainment. Fie ca vii direct pe aceasta terasa, fie ca deja te-ai plimbat prin mall si doresti sa traversezi raul pe cealalta parte ca sa ajungi la hotel, transportul cu ferryboatul este gratuit.
Un alt loc bun pentru relaxare si o oaza de aer curat in mijlocul zgarie-norilor este si Parcul Lumpini. Parcul este intins pe o suprafata de 56 de hectare unde te poti delecta admirand vegetatia luxurianta, lacul artificial prin care se plimba varani si pe care puteti sa inchiriati barcute sau hidrobicilete. Pacrul este plin de sportivi care se antreneaza la aparate sau fac jogging. Fumatul in parc este interzis, la fel si plimbatul cainelui.
In ceea ce priveste viata de noapte, Bangkok este renumit pentru straduta sa numita KhaoSan Road care se intinde pe 1 km lungime. Un loc animat, un loc plin de tineret, de hoteluri, de discoteci, baruri, karaoke, mancare la tarabe, boutique-uri si locuri pentru masaj. KhaoSan nu doarme! Este un loc care se deschide abea dupa lasarea serii si odata ajuns aici te cuprinde in mrejele sale facandu-te sa iti cheltui fiecare banut. Este locul perfect sa te ajezi la o masa si sa savurezi berile traditional thailandeze „Leo” sau „Chang”, ori daca esti destul de curajos, te poti aventura sa gusti din „specialitatile” mai putin comune cum ar fi scorpioni, gandaci, viermi sau de ce nu, crocodil.