Am decis sa ofer spatiu intr-o pagina separata Vaticanului pentru ca acesta este tratat separat in Europa- fiind un stat in stat, dar si pentru ca doresc sa va vorbesc despre locurile de vazut aici mai pe indelete.
Pentru a putea descoperi minunatiile si frumusetile Vaticanului este necesar sa va rezervati doua zile ca sa puteti spune ca ati vazut totul, dar si pentru faptul ca statul ascunde locuri care nu trebuie tratate superficial nici aici in scriere, dar nici pe parcursul vacantei voastre. Este fara dar si poate locul preferat al iubitorilor de arta. Arta se gaseste aici la fiecare colt, in fiecare detaliu regasit in statuile ce impanzesc zona, in fiecare fatada a vilelor romane sau a celorlalte cladiri. Arta se gaseste in frescele ce umplu peretii sau tavanele Muzeului sau Capelei Sixtine, dar si in maiestria cu care iti sunt pregatite si servite traditionalele paste al dente sau de ce nu, in muzica celor care vin sa iti cante la masa in timp ce sorbi dintr-un pahar cu vin.
Pe langa frumusetea si complexitatea operelor de arta pe care Vaticanul le arata cu mandrie publicului sa nu uitam valoarea spirituala pe care acest loc o are pentru un intreg mapamond. Loc de rugaciune si de pelerinaj pentru peste 1 miliard de catolici si nu numai, Vaticanul este vesnic animat de cozile de turisti care asteapta cu nerabdare sa ii descopere secretele.
Incepem vizita noastra din punctul 0 al statului- Piazza San Pietro si Basilica San Pietro, casa urmasului Sfantului Petru, cel de al 266 Papa si in acelasi timp episcop al Bisericii catolice- Papa Francisc (pe numele sau real Jorge Mario Bergoglio).
Piazza San Pietro a fost construita de un renumit artist al barocului numit Lorenzo Bernini, iar constructia a inceput in 1656 si a fost finalizata in 1667.
Trebuie sa marturisesc ca plimbandu-te prin Piazza te simiti ca si cum ai fi unul din personajele conspirative din romanele lui Dan Brown, cand timpul pare ca se opreste si tot ceea ce iti doresti este sa anticipezi semnificatia fiecarei sculpturi si a fiecarui insemn.
In functie de perioada in care ati decis sa mergeti si sa vizitati orasul va depinde si cat de mult veti fi nevoiti sa asteptati la cozile interminabile pentru a putea intra in cladirile de interes. Din experienta va pot spune sa eviati luna August daca vreti sa mergeti la Roma pentru ca aceasta este luna in care majoritatea italienilor sunt in vacanta. Pe langa faptul ca anumite magazine sunt inchise in aceasta perioada orasul se supra-aglemereaza, devine inrespirabil si greu de savurat. Pentru ca doriti ca in aceasta vacanta sa va relaxati sau sa va dedicati in mare parte spiritului, este recomandat sa evitati aceasta perioada a anului.
Intrarea in Basilica San Pietro este gratuita, si este usor accesibila persoanelor cu dizabilitati. Daca aveti noroc si nemeriti in perioada in care coridoarele de sub basilica sunt deschise pentru public, cu siguranta veti ramane si mai impresionati de traseul care te plimba printre lespezile papilor care au fost candva la puterea statului sau a diversilor cardinali.
Cel mai important punct din Basilica este fara doar si poate locul in care se presupune ca este ingropat Sfantul Petru, intemeietorul papalitatii, deci primul Papa din lume, deasupra caruia s-a ridicat mai tarziu Basilica care-i poarta numele. Mormantul Sfantului Petru este foarte usor de identificat fiind acoperit de un baldachin imens din lemn si reprezinta piesa centrala a incaperii. Accesul in mormant este interzis.
Cel de al doilea cavou care va v-a atrage atentia in aceasta incapere este cel al Papei Ioan Paul al II-lea, poate cel mai iubit Papa din toate timpurile.
Statuia din bronz a Sfantului Petru va intampina pe partea dreapta a bisericii si cred ca este cea mai atinsa statuie din lume. Langa aceasta exista un bol cu apa unde trebuie sa va purificati mainile inainte de a-i atinge piciorul sfantului Petru.
Daca zaboviti mai mult prin eternul oras si va considerati credinciosi, va sugerez sa va rezervati dimineata de miercuri pentru o slujba speciala pe care Papa o tine special pentru persoanele cu dizabilitati. Tot la aceasta slujba se obisnuieste ca viitoarele mirese sa vina imbracate in rochie si sa primeasca binecuvantarea sfantului parinte. Intrarea este gratuita insa trebuie sa mergeti sa va inscrieti pe lista de invitati in baza careia vi se vor da biletele de acces, pe spatele carora se gaseste rugaciunea „Tatal nostru” in limba latina pe care Papa o va rosti la finalul intalnirii.
Veti fi surprinsi sa vedeti multimea de oameni venita din toate colturile lumii adunandu-se aici pentru aceasta audienta.
Dupa slujba puteti merge catre Musei Vaticani si daca sunetti amatori de arta, pregatiti-va sa petreceti acolo cel putin jumatate de zi.
Sa te plimbi in carucior cu rotile pe stardutele din Roma este o adevarata nebunie pentru ca drumul iti este ingreunat de piatra cubica omniprezenta.
Insa intrarea in muzeu este gratuita pentru persoanele cu dizabilitati,dar trebuie sa pregatiti un act de identitate in baza caruia sa se emita un bilet gratuit de acces in cladire. Persoanele cu dizabilitati un culoar diferit pe care il pot folosi pentru a intra in muzeu, deci nu va fi necesar sa stati la coada.
Muzeul este prevazut atat cu trepte normale cat si cu ascensoare si rampi, deci fii sigur ca vei putea sa vezi toate camerele (stanze) acestuia fara nicio problema. Fara doar si poate cea mai importanta camera de aici este faimoasa Capela Sixtina pictata de Michelangelo, insa pentru a putea ajunge la aceasta trebuie sa parcurgi toate coridoarele si camerele muzeului. Accesul la aceasta cu siguranta a fost creat strategic, doar in acest mod italienii asigurandu-se ca toate minunatiile ce se ascund acolo nu sunt trecute cu vederea.
In continuare indreptati-va catre castelul Sant’Angelo care se afla tot in zona, pe malul raului Tibru. Catelul a fost initial construit pe post de mausoleu pentru imparatul Hadrian, ulterior a fost intrebuintat pe post de castel de catre papi. In interior se gasesc mormintele mai multor imparati romani: Imparatul Hadrian, Imparatul Antonius Pius, Imparatul Lucius Verus, Imparatul Marc Aureliu (care cred ca va este cel mai cunoscut datorita povestii sale de dragoste cu faimoasa Cleopatra), Imparatul Comodus, Imparatul Septimius Severus si Imparatul Caracalla.
Catelul este renumit si pentru coridoarele sale secrete care se presupune ca ar face legatura cu cladirea Vaticanului. Coridoarele permiteau Papilor sa evadeze pentru a se ascunde in caz de asediu. Se presupune ca aici, in timpul unei epidemii de pesta, Papei Grigore cel Mare i s-a aratat insusi Arhanghelul Mihail care a ordonat incetarea pestei. Acesta este motivul pentru care deasupra casteluilui se poate observa o statuie din bronz ce il infatiseaza pe Arhanghelul Mihail.