Köln este cel de al patrulea oras din Germania ca marime, dar si ca importanta culturala si istorica. Orasul se afla in zona Renania Nord-Westfalia si este strabatut de Rin unde se gaseste si cel mai important nod de cale ferata, facand legatura intre vestul si estul Europei. Colonia (in traducere) se intinde pe ambele maluri ale raului.
Un oras efervescent, viu, populat de oameni veseli, curat, plin de atractii turistice, puncte culturale, terase, piete si muzee, este locul perfect pentru o escapada de weekend. Noi am petrecut aici 3 zile.
Imediat dupa ce ne-am cazat la hotel, ne-am lasat bagajele si am iesit sa vedem ce avem prin apropiere. Am fost cazati in chiar langa gara centrala-Köln Messe/Deutz station, aici fiind si prima noastra oprire, cladirea avand o arhitectura inedita pe care a pastrat-o inca din 1845 cand a inceput constructia acesteia.
Am facut cateva poze in fata garii si ne-am grabit sa ajungem la Köln Triangle, care este un turn din sticla cu 28 de etaje pe acoperisul caruia trebuie sa ajugi fara ezitare. Turnul are 2 lifturi pentru persoanele cu dizabilitati si rampa de acces in cladire, deci este „user friendly”, stii tu la ce ma refer.
Noi am ajuns aici la amurg si am avut parte de unul dintre cele mai frumoase apusuri. Acoperisul cladirii este descoperit in totalitate pentru a oferi vizitatorului a panorama la 360°.
Daca ai in plan sa ajungi pe aceasta cladire iti recomand sa ai bateria incarcata la telefon pentru ca te asteapta o sesiune foto extinsa cu toate punctele importante din oras, unde cel care guverneaza orizontul si este cel mai impozant si cunoscut de aici-Domul, se impune prin frumusete si dimensiuni pe cealalta parte a Rinului. O sa las imaginile de mai jos sa vorbeasca de la sine.
Tot ce vezi la orizont iti este explicat si desenat pe sticla securizata care protejeaza platforma cu scopul ca toate obiectivele sa poata fi mai usor de identificat.
Dupa ce am identificat in zare toate cladirile pe care le stiam si in altele chiar in plus, prin prisma celor desenate in fata noastra, dupa ce ne-am asigurat ca am facut suficiente selfie-uri cat sa ajunga pentru ”n” postari pe Intragram, si dupa ce am dat turul platformei de cateva ori sa ne asiguram ca nu am ratat nimic, am decis sa ne retragem pentru restul serii in cea mai veche berarie din oras-Beraria Brauhaus Deutzer.
Da, ati inteles bine, beraria poarta acelasi nume ca si gara centrala, deci se afla chiar in gara, in lateralul stang al acesteia. Si aici ai acces cu scaunul cu rotile, rampa se afla pe partea dreapta si intrarea in local se face prin gara.
Cum ne asezam la masa, primul lucru care ni se spune este ca aici exista o traditie ca in momentul care te-ai asezat deja sa ti se serveasca „sfanta” bere Kolsch (berea originara din Köln inca din 1908), in pahare mici (cam cat un „tap” de-al nostru) si ca atunci cand mai ai bere in pahar, cam cat un deget, sa iti fie adusa inca una, si inca una, inca una…iar daca nu mai poti este de ajuns sa acoperi gura paharului. Tre’ sa recunosc ca m-a ambitionat al naibi de mult aceasta traditie si am sorbit ceva pahare pe parcursul serii. O bere nemteasca care nu-i amara si care nu da dureri de cap…Minunat!
De baut, am baut, dar drumul a fost lung si trebuie sa si mancam…
Felurile de mancare servite aici sunt traditional germane si merita sa le incercati, mancarea este delicioasa si arata foarte bine…noi am fost atat de incantati incat incercam fiecare preparatul din farfuria fiecaruia.
A doua zi, am decis sa ne trezim dis-de-dimineata sa ne asiguram ca acoperim mare parte din obiective, ca in ziua urmatoare sa stam mai mult cu prietenii nostri cu care reusim sa ne vedem destul de rar. Orasul sta foarte bine la capitolul infrastructura si mijloace de transport in plus nu este un oras foarte mare si poate fi strabatut pe jos. Noi am fost mai mofturosi si avand statia de metrou peste drum am decis sa ne aventuram. Un bilet pentru 24 de ore care poate fi folosit de 2 persoane in acelasi timp costa 13 euro, iar metroul te lasa in toate locurile pe care ti le-ai trecut pe lista de vizitat. In cele 24 de ore poti sa acoperi mare parte din ce ti-ai propus. Suntem in Germania, presupun ca este de la sine inteles ca si aici se regasesc lifturi pentru pentru persoanele cu dizabilitati; asta in cazul in care opriti in statiile subterane, in cazul statiilor de suprafata peronul este la nivelul trenului si accesul se face foarte usor chiar si cu scaun rulant. Ca si alte mijloace de transport, poti regasi aici autobuze, biciclete si trotinete din belsug.
Prima pe lista nostra in aceasta zi este Moscheea Centrala.
Pare ciudat sa mergi in Germania si sa vizitezi o mochee, insa arhitectura si granduozitatea acesteia sunt de netrecut cu vederea. Dupa multiple discutii controversate moscheea a fost inaugurata chiar de presedintele Turciei, Erdogan. Stilul in care a fost construita este non-otoman (pentru mine arata a nava SF, mi se pare cumva ca vine din viitor), cu pereti din sticla, 2 minarete si un dom. Moscheea este cea mai mare din Germania si printre cele mai mari din Europa.
Daca doriti sa intrati sa o vedeti in interior din pacate nu am vazut vreo rampa si nici vreun lift, dar cel mai indicat ar fi sa intrebati. Oricum merita sa faceti o plimbare in jurul acesteia, pentru ca la exterior este mult mai spectaculoasa decat la interior, in plus riscati sa nimeriti intr-o zi cand este o slujba musulmana si sa fie prea aglomerat. De asemenea, nu aveti cum sa ratati obiectivul pentru ca este in drum spre un alt punct important de vazut in Köln- turnul Colonius.
Colonius- este turnul de comunicatii din oras care a fost inaugurat in 1981 care pe langa antene parabolice, relee si fire, mai detine deasupra un restaurant si o platforma de vizionat orasul. Turnul poate fi vazut inca de cand va aflati in fata Moscheei centrale.
De aici ne hotaram sa o luam pe jos inspre centrul orasului, iar in drumul nostru ne oprim intr-o biserica catolica pentru ca a inceput sa picure (am uitat cum se numea biserica). Stam cateva minute la slujba, ne odihnim, trece si ploaia, iar „calatoului ii sta bine cu drumul”!
Majoritatea cladirilor din oras nu sunt foarte inalte, aproape tot ce este inalt aici sunt obiectivele pe care ti le-ai propus sa le vezi si aproape ca nici nu ai nevoie de harta, te poti ghida dupa cupolele obiectivelor care stau semet indreptate catre cer si pot fi identificate cu usurinta.
Mergem asadar catre centrul orasului, si ca orice oras care are o istorie si multe de povestit, majoritatea stradutelor sunt pavate cu piatra cubica (nu-i asa ca si voi urati piatra cubica?). Pe cat de frumoase si curate sunt stradutele pe atat de incomod pentru o persoana in scaun rulant poate fi experienta. Insa, daca ati obosit de atata mers sau impins la carut, nemtii au o cultura pentru patiserii si boulangerii, deci te poti opri sa servesti un corn sau sa sorbi o cafea in timp ce analizezi trecatorii pe langa terase. Aici lumea nu se grabeste, este fericita, zambeste atunci cand privirile se intersecteaza, iar timpul are alta dimensiune.
Ne-am incarcat bateriile, ne-am hidratat si ne indreptam catre Piata veche-Alter Markt si Primarie. Asa cum am mentionat mai sus, exista statie de metrou cu iesire chiar in acest loc, insa noi am preferat sa simtim orasul si in aceasta zona sa il facem la pas.
Primaria se afla chiar in piata veche, un fel de centrul vechi de la noi, si daca te afli aici in weekend vei avea ocazia sa intalnesti cupluri de tineri care merg sa se casatoreasca. In piata e forfota, oamenii iau pranzul la terase, stau la sueta pe bancute, se plimba cu bicicletele, iar turistii sunt plimbati cu calesti si din primarie se aude dopul unei sampanii ce sare in aplauzele nuntasilor.
Daca am zis ca ne ghidam dupa cupole, turle si ce alte lucruri se mai impun la orizont, ne indreptam acum catre Catedrala St. Martin al carui turn il vedem inca din piata. Pe traseu fotografiem stradute inguste si cladiri cu arhitectura deosebita, turisti care se amuza atingand nasul unor statui din bronz in speranta ca acestea le vor aduce noroc, iar cand te astepti mai putin deja te afli in fata catedralei.
Ne apropiem acum de cel mai fotografiat obiectiv din oras, marele Dom.
Inainte de a ajunge la Dom, nu trebuie sa ratezi cele 2 muzee de langa acesta:
Muzeul Ludwig- este un muzeu care adaposteste arta moderna cu lucrari din Popart, abstract sau suprarealism si are una dintre cele mai mari colectii de opere ale lui Picasso- bilet 8 euro
Muzeul Roman Germanic-este un muzeu arheologic, aici poti gasi o multime de artefacte de provenienta romana, iar in subteran se pastreaza site-ul original al unei vile romane unde se poate regasi un mozaic pastrat aproape in intregime. Muzeul are rolul de a conserva mostenirea culturala romana specifica orasului, si aici se pot remarca influentele romane in diverse obiecte de inmormantare, case sau pahare.- pret 7 euro
Daca ai ajuns pana aici, ai vazut tot ce era de vazut in muzeu, atunci esti doar la cativa pasi de obiectivul emblema al orasului, de punctul „0” si de cel mai fotografiat loc de aici- Domul din Köln. Cand te afli intre cele 2 muzee mentionate mai sus, trebuie doar sa mergi putin mai in fata printre ele si drumul te va purta pana la intrarea din spate a domului unde se gaseste scara ce te va duce in varful turnului domului de unde poti avea parte un frumos view deasupra orasului. Turnul nu are lift din pacate, singura metoda pentru a ajunge sus este pe o scara spiralata.
De retinut ca aceasta intrare serveste doar celor care doresc sa ajunga sus in turn. Pentru a intra in catedrala este necesar sa faci stanga pe langa Dom, prin piata din jurul acestuia.
Piata este plina de viata. Grupuri de cantareti religiosi ofera spectacol gratuit, langa ei un grup de yogini mediteaza, grupuri de scolari se aseaza la taclale pe pavaj, iar un alt grup preda lectii de tango. Zona este plina de viata si merita sa zabovesti macar 10 minute sa analizezi comportamentul si obiceiurile oamenilor care trec pe aici.
Domul din Köln este centrul arhiepiscopiei romano-catolice din Germania, este monument istoric si arhitectural. Ca si in cazul Basilicii de la Vatican, protectorul acestei catedrale este Sf. Petru. Este cea mai mare cladire religioasa din Germania, este considerata a fi cea mai mare din Europa de nord, dar si una ditre cele mai mari din lume.
Catedrala este construita in stil baroc si este loc de pelerinaj deoarece aici se gasesc moastele Celor 3 Magi care au mers la Ierusalim sa intampine venirea pe lume a Mantuitorului.
Intrarea in Dom este gratuita, insa este dragut sa donezi din maruntisul pe care il ai, la intrare, in cutiile de donatii. Nu exista niciun impediment pentru persoanele cu dizabilitati in carucior cu rotile pentru a putea intra in cladire. Nu te intimida de puzderia de oameni care stau la coda sa intre, motivul pentru care stau in linie este acela de a li se controla bagajul, dar verificarea se face rapid si nu trebuie sa astepti foarte mult. Odata intrat, ofera-ti un moment de repaos pe bancutele din interior fie pentru rugaciune, fie pentru a analiza constructia si vitraliile. Mai departe, mergi catre celalalt capat al domului pentru a vedea racla aurita cu moastele celor 3 Magi.
Daca urmezi intocmai traseul nostru, acum, seara incepe sa se lase si exista cel putin trei modalitati prin care sa te retragi:
1) servesti masa „with a view”- chiar langa Dom
2) dupa ce iei masa, servesti o inghetata in stil italienesc-tot langa Dom
3) faci o croaziera de 1 h pe Rin
Noi am avut timp de toate cele 3.
Pentru croaziera pe Rin trebuie sa te intorci pe unde ai venit si in spatele catedralei St. Martin te asteapta ambarcatiunea. Intrarea in ambarcatiune este facilitata de o rampa tocmai buna pentru un utilizator de fotoliu rulant. De aici poti vedea si restul obiectivelor care nu erau pe lista ta sau pe care nu ai reusit inca sa le vezi in aceasta zi: Muzeul de ciocolata (pe care noi nu l-am pus pe lista pentru ca mai vizitasem unul in Bruxelles, unde stim cu totii ca Belgia este renumita pentru ciocolata), Podul Hohenzollern (care naste putina madrie in inima oricarui roman care se afla in preajma, din famila Hohenzollern facand parte si familia noastra Regala), sau cartierul scump al orasului cu cladiri futuriste, suspendate pe piloni.
Ia loc la masa, serveste un pahar de vin si incheie-ti seara epic.
Daca te-ai gandit sa zabovesti mai mult timp prin oras, nu trebuie sa iti lipseasca de pe lista si stadionul din Köln. Ca esti microbist sau nu, stadionul este o mandrie pentru locuitori, fiind stadionul oficial al echipei F.C Köln, o echipa care are ca mascota faimoasa capra-Hennes si este membru fondator al Bundesligii. Arena a sustinut in 2006 meciuri la Campionatul Mondial.
Pentru persoanele cu dizabilitati intrarea este separata, stadionul detinand lifturi pentru persoane cu dizabilitati.