Milano, Italia

„O, bella ciao…”

In viziunea mea Italia este o tara care trebuie vazuta de sus pana jos, de-a lungul si de-a latul. Nu m-a dezamagit niciodata ca turist, si are atatea de aratat si de vazut incat mi-am propus ca in viitorul apropiat sa o strabat cu masina.

In Milano am ajuns la inceputul lui noiembrie (o nefericita alegere, datorita vremii instabile din aceasta perioada) cumparand o oferta last minute a unei companii de zbor low cost. Zborurile catre Italia nu mai sunt de mult timp piperate fapt ce ar trebui sa puna tara pe lista voastra de vazut cat mai curand.

Am aterizat pe aeroportul Malpensa, care este destul de departe de oras, la cca. 40 minute de mers cu masina, motiv pentru care am decis sa cumparam chiar inainte de calatorie prin booking.com, bilete la cursele speciale Terravison care te lasa chiar in centrul orasului. Pret bilet este 7 euro/pers daca-l achizitionezi online sau 10 euro daca achizitionezi la preluare.

Asadar, prima oprire, gara centrala. De aici ai legaturi cu absolut orice mijloc de transport in comun, tramvai, metrou, autobuz, taxiuri etc…

Mai jos puteti vizualiza harta metroului cu marcajele necesare pentru gurile de metrou echipate pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilitati. Un bilet costa 2 euro.

Harta metrou Milano
Harta tramvaiului 14 care ajunge in toate punctele importante ale orasului

Am lasat bagajele la hotel si ne indreptam catre principalul punct de atractie al orasului. Este deja noapte, dar personalul hotelului ne asigura ca metroul in Milano circula pana la ora 02:30 AM asa ca nu avem niciun motiv sa nu dam o tura. Oprire-statia numita sugestiv Duomo- are 4 guri de iesire chiar in apropierea catedralei. Orasul este efervescent indiferent de ora si temperatura. Desi erau 4 grade in termometre, la terase este plin de tineret, stradutele la fel. Pe o parte si pe cealalta vitrinele incanta ochii oricarei fashioniste, iar in coltul strazii se aude un acordeonist.

Prefectura din Milano si Domul

Ajunsi in fata Domului, cu acest view coplesitor si dupa un drum lung, osteniti si infometati, ne-am oprit sa mancam la barul din colt- Bar Duomo. Preturi piperateee!!! Nu mai conteaza cand pe langa mancarea proaspata si delicioasa iti ofera si aceasta panorama intr-un cadru romantic parca scos din „Doamna si Vagabondul”…

Dinner with a view
Bar Duomo

Ne-am mai incalzit putin dupa ce am mancat, deci este timpul pentru plimbarica de seara prin Piazza Duomo.

Printr-un singur tur de piata marchezi de pe lista ta de obiective cel putin 3 dintre acestea:

1. Domul- este cea de a treia catedrala ca marime din Italia dupa Basilica Sfantul Petru din Roma si Domul din Florenta. Catedrala este sediul Arhiepiscopiei din Milano si este construita in stil gotic, impodobita cu peste 200 de statui care stau de veghe pe acoperisul edificilui. Dimensiunile sale impresionante ne relatreaza povestea influentei economice pe care orasul o avea inca din anul 1386 cand acesta a inceput sa fie construit. Aici a fost incoronat Napoleon ca si Rege al Italiei. Accesul in interiorul catedralei este gratuit, insa daca doresti sa ajungi pe acoperisul acestuia suma pe care trebuie sa o scoti din buzunar este destul de piperata. Sunt 2 modalitati de ajunge sus, pe scari si te costa 8 euro sau cu liftul si te costa 12 euro. Se gasesc, bineinteles, si alte pachete pe care le poti cumpara de aici.

Daca seara am spus ca a fost efervescenta, ziua, chiar daca ploua, Piazza di Duomo era si mai vie. Comercianti, vizitatori, localnici, africani care iti vand bratari hand made sau saculeti cu grau pentru a hrani multimea de porumbei…toti dau un aer cosmopolit zonei.

2. Galeria Vittorio Emanuele- la stanga, langa dom, se vede pasajul faimos pentru vitrinele cu produse de firma. Galeria uneste Piazza Duomo cu Piazza della Scala. Delecteaza-te privind la vitrinele incantatoare sau chiar printr-o sesiune de shopping, apoi cauta cu atentie mozaicul care infatiseaza stema celor 3 capitale ale regatului Italian: Torino, Florenta si Roma. Legenda spune ca aduce noroc sa te invarti de 3 ori pe aceasta. Pentru cei interesati sa se delecteze cu inventiile lui Leonardo da’Vinci, o poate face in muzeul care-i porta numele chiar la capatul celalalt al galeriei.

3. Piazza della Scala- este denumita asa dupa faimosul teatru care se regaseste aici, Teato alla Scala. Cladirea adaposteste atat teatrul din Milano cat si Opera. In Partea opusa poti vedea cladirea primariei din oras, iar in centrul pietei sta de veghe un monument dedicat geniului Leonardo da’Vinci.

Pentru a doua zi ne-am organizat in asa fel incat sa luam la vizitat toate obiectivele care se gaseau pe traseul nostru dinspre hotel spre centrul orasului, respectiv Dom.

Prima oprire, Cimitirul Monumentale di Milano. Da, putin bizar, insa este un loc unde arta este pretutindeni si nu trebuie ratat. Nu este nimic macabru desi asa tinzi sa te gandesti cand vorbesti de un cimitir, ci este un loc care poate fi considerat un muzeu in aer liber. Cimitirul Monumentale este locul de veci al oamenilor bogati din oras, unele cripte adapostesc urnele eroilor morti in cele 2 razboaie mondiale. Cimitirul are si zone diferite pentru cei care nu sunt catolici, dar si pentru evrei Fiecare mormant spune o poveste prin sculpturile in marmura de deasupra. Chiar daca accesul in mausoleu este imposibil pentru cei ce se folosesc de un carucior cu rotile din cauza numeroaselor scari, nu ratati sa il vedeti si ar trebui sa fie in top 5 locuri de vazut in Milano pe lista voastra. Dincolo de mausoleu sunt o multitudine de lucruri de vazut in curtea cimitirului. Noi in aceasta zi nu am avut noroc de vreme buna, a plouat mocaneste toata ziua, insa n-am lasat ploaia sa stea in calea mea…

Cimitero Monumentale din Milano
Main Entrance

Catelul Sforza sau Sforzesco, a fost construit in secolul 15 de ducele de Milano, Francesco Sforza pe temeliile unei vechi fortarete. Domeniul pe care este asezat este urias si aceasta cladire se impune prin granduozitate. Trebuie sa cobori la statia de metro Lanza si la 200 m peste canalul care odata ferea castelul de dusmani, se lasa o poarta de lemn pe post de pod, care te duce imediat cu gandul la scena de razboi ordonat de Papa Borgia impotriva familiei Sforza. In ziua de azi, muzeul adaposteste multiple muzee, iar de partea cealalta a zidurilor se poate gasi Parcul Sempione.

Inapoi la Lanza, chiar pe dreapta la intoarcerea de la castel, poti lua pranzul in stil italienesc la Lentini’s. Preturile sunt ok, pizza uriasa, proaspata si italiana, iar Aperol-ul mai bun ca oriunde. Inainte de ce ai comandat ti se serveste paine proaspata, facuta de ei, alaturi de un veritabil ulei de masline extravirgin italienesc.

Ti-ai incarcat bateriile? Este timpul sa mergem acum catre urmatorul nostru punct de vizitat. La doar 1 statie de metrou de la Lanza, trebuie sa cobori la Cadorna de unde mai mergi cca. 600 m pe jos si ajungi la Biserica Santa Maria delle Grazie. Biserica adaposteste cea mai contoversata si renumita opera de arta a lui Leonardo da’ Vinci: „Cina cea de taina”.

Cladirea serveste in prezent atat ca biserica cat si manastire dominicana. Constructia este imensa cu o arhitectura simpla si impresioneaza prin domul pozitionat in spatele acesteia. Designul ii este atribuit artistului Donato Bramante, iar numele acestuia se ragaseste pe una din bucatile de marmura din interior. Biserica a fost construita la ordinul familiei Sorza pentru a servi pe post de loc de ingropaciune. Santa Maria delle Grazie face parte din patrimoniul UNESCO. Intrarea in biserica este gratuita pentru toata lumea, iar intrarea in refrectoriul unde se gaseste „Cina cea de taina” este gratuita pentru persoanele cu dizabilitati.

Inca un obiectiv care nu va trebui sa iti lipseasca de pe lista este Chiesa San Bernardino alle Ossa. Mai este cunoscuta si ca Osuarul. Este faimoasa pentru ca in interiorul acesteia se poate gasi o capela decorata cu oseminte umane. Capela decorata cu oseminte s-a construit in momentul cand pe locul cimitirului s-a ridicat o alta biserica, iar oasele au fost deshumate. Din nefericire noi am fost sa o vizitam intr-o zi de Duminica, nestiind ca in aceasta zi capela este inchisa vizitatorilor. Sper ca voi mai avea ocazia sa trec prin Milano si sa admir aceasta capela.

Aici se incheie aventura noastra prin Milano. Intr-o excursie de 2 zile reusesti sa vezi principalele obiective pentru care orasul este faimos, putina viata de noapte si shopping. Spre deosebire de Roma, gasesc Milano mult mai boem, linistit si highclass, nu degeaba este capitala modei. As putea spune ca oamenii sunt atent imbracati si spre deosebire de fratii lor galagiosi din Roma sunt mult mai linistiti si amabili. Milano nu trebuie sa lipseasca din lista ta de vizitat si este o alegere usoara in cazul in care iti doresti o escapada de weekend.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + 5 =